Windows’ta DISM Nedir: Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Windows’ta DISM Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi (DISM.exe) veya DISM, Windows PE, Windows Kurtarma Ortamı (Windows RE) ve Windows Kur için kullanılanlar da dahil olmak üzere Windows görüntülerine hizmet vermek ve bunları hazırlamak için kullanılabilen bir komut satırı aracıdır. DISM, bir Windows görüntüsüne (wim) veya sanal bir sabit diske hizmet vermek için kullanılabilir.
Hatalı veya hasarlı Windows özelliklerini ve sistem dosyalarını denetlemeye yardımcı olur. Bu komut, işletim sisteminizle ilgili sorunları denetlemek ve düzeltmek için kullanılır.
Bu blog yazısında, DISM’nin ne olduğuna, ne işe yaradığına ve Windows’ta nasıl kullanılacağına bir göz atacağız. Ayrıca, yaygın DISM komutlarını, değişkenlerini ve cihazınızdaki dosyaları geri yüklemek için ne yaptıklarını nasıl kullanacağınızı da öğrenebilirsiniz.
Windows ve daha birçok ürün lisansları için websitemizdeki ürünlerimize bakabilirsiniz.
Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetim Aracı (DISM) nedir?
DISM komutu, hatalı veya hasarlı Windows özelliklerini ve sistem dosyalarını denetlemenize olanak tanıyan Dağıtım Görüntüleme ve Hizmet Yönetimi (DISM) aracının bir parçasıdır. DISM aracı, işletim sisteminizle ilgili çok çeşitli sorunları tanımlamak ve düzeltmek için kullanılabilir.
DISM, görüntüleri .wim, .vhd veya .vhdx biçimlerinde bağlayarak ve bunları Windows yüklemenizi onarmak için kullanarak sistem görüntüsünü geri yükler. DISM, eski Windows görüntü dosyalarıyla kullanılabilir, ancak cihazınızda yüklü olan Windows sürümünden daha yeni görüntülerle kullanılamaz.
Ölümün Mavi Ekranı (BSOD), uygulama çökmeleri veya belirli Windows 10 işlevlerinin çalışmayı durdurması gibi sorunları görmeye başladığınızda, eksik veya bozuk sistem dosyalarının bir belirtisidir. DISM, bu gibi sorunları çözmenize yardımcı olabilir ve Sistem Dosyası Denetleyicisi (sfc scannow) gibi diğer komutlarla birlikte kullanıldığında en iyi şekilde çalışır.
Ancak, tarama sonuçlarının Sistem Dosyası Denetleyicisi’nin bozuk dosyaları bulduğunu ancak bunları onaramadığını gösterdiğini görebilirsiniz. Alternatif olarak, Windows Kaynak Koruması hatalı dosyaları buldu, ancak bunları onaramadı vb. Bu durumda, sorunu gidermek için DISM komutunu kullanın.
DISM nerededir?
Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi (DISM.exe), bir Windows görüntüsüne hizmet vermek veya bir Windows Önyükleme Ortamı (Windows PE) görüntüsü hazırlamak için kullanılabilen bir komut satırı aracıdır. DISM hakkında daha fazla bilgi için bkz: DISM nedir?
Windows’ta DISM:
DISM, tüm Windows 10 ve Windows 11 yüklemelerinin c:\windows\system32 klasöründedir, ancak DISM’yi komut isteminde herhangi bir konumdan çalıştırabilirsiniz.
Not: DISM, yönetici olarak çalışan bir Komut İstemi’nden çalışmalıdır.
Windows’ta DISM komutu nasıl kullanılır
DISM aracını kullanmak ve Windows yüklemenizde hata olup olmadığını kontrol etmek için, komut satırı yardımcı programını Komut İstemi’nde çalıştırmanız gerekir. Farklı görevleri yerine getiren kullanabileceğiniz çeşitli komut değişkenleri vardır. Aşağıdaki özeti okuyun ve DISM’yi herhangi bir Windows cihazında çalıştırmak için adımları izleyin.
Windows’ta DISM komutunu ‘CheckHealth’ seçeneğiyle kullanın
DISM’deki CheckHealth seçeneği, yerel Windows görüntüsünde herhangi bir bozulma olup olmadığını hızlı bir şekilde görmenizi sağlar. Ancak bu seçenek herhangi bir onarım gerçekleştirmez. Bu yalnızca sistem görüntünüz için bir durum denetimidir ve sorunları tanılamanın hızlı bir yolu olabilir. Windows görüntü hatalarını doğrulamak için bu komutu kullanın.
Büyüteç simgesine tıklayarak görev çubuğunuzdaki arama çubuğunu açın. Windows + S klavye kısayoluyla da açabilirsiniz.
Arama kutusuna Komut İstemi yazın. Sonuçlarda gördüğünüzde, üzerine sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin.
Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) tarafından istendiğinde, uygulamanın yönetici izinleriyle başlatılmasına izin vermek için Evet’i tıklatın. DISM komutunun sistem dosyalarınıza erişebilmesi için bu gereklidir.
Aşağıdaki komutu yazın veya yapıştırın ve yürütmek için klavyenizdeki Enter tuşuna basın: DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
DISM’nin cihazınızı tanılamasını bekleyin. Herhangi bir sorun bulunursa, bunları tanımlamaya ve sonuçlarla birlikte geri rapor vermeye çalışacaktır. Aksi takdirde, sistem görüntünüz sağlıklı görünüyorsa “Hiçbir bileşen deposu bozulması algılanmadı. ” mesajını verdi.
Yukarıdaki talimatları tamamladıktan sonra, DISM çalışacak ve düzeltilmesi gereken veri bozulmalarını kontrol edecektir. Yine, ‘CheckHealth’ argümanı bozuk dosyaları geri yüklemez. Bunu yapmak için aşağıdaki diğer komutlardan birini kullanmanız gerekir.
DISM komutunu ‘ScanHealth’ seçeneğiyle kullanın
Sisteminizin bütünlüğü hakkında en doğru sonuçları elde etmek için daha gelişmiş bir tarama yapmanız gerekir. DISM komutundaki ScanHealth bağımsız değişkenini kullanarak geçerli sistem durumunuzun daha da derinlemesine bir analizini alın.
Büyüteç simgesine tıklayarak görev çubuğunuzdaki arama çubuğunu açın. Windows + S klavye kısayoluyla da açabilirsiniz.
Arama kutusuna Komut İstemi yazın. Sonuçlarda gördüğünüzde, üzerine sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin. Yönetici izinlerine sahip olmayan bir yerel hesap kullanıyorsanız, önce burayı tıklatın.
Aşağıdaki komutu yazın veya yapıştırın ve yürütmek için klavyenizdeki Enter tuşuna basın: DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
DISM’nin sisteminizi analiz etmesini ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmesini bekleyin. CheckHealth komutu, karmaşık sorunları tanımlamak için işletim sisteminizin derin bir taramasını yaptığı için uzun zaman alabilir.
Sonuçları gözden geçirin.
DISM taraması tamamlandıktan sonra, işletim sisteminizle ilgili herhangi bir sorun bulup bulmadığını görebilirsiniz. Daha sonra, cihazınızda sorun gidermek için uygun adımları atabilir veya onarımlar için bir sonraki komuta geçebilirsiniz.
DISM komutunu ‘RestoreHealth’ seçeneğiyle kullanın
Sistem görüntüsü bozuksa, sık karşılaşılan hataları otomatik olarak taramak ve düzeltmek için DISM’yi RestoreHealth seçeneğiyle birlikte kullanabilirsiniz. Windows sistem görüntüsü sorunlarını çözmek üzere DISM komut aracını kullanmak için bu yordamları izleyin.
Büyüteç simgesine tıklayarak görev çubuğunuzdaki arama çubuğunu açın. Windows + S klavye kısayoluyla da açabilirsiniz.
Arama kutusuna Komut İstemi yazın. Sonuçlarda gördüğünüzde, üzerine sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin. Yönetici izinlerine sahip olmayan bir yerel hesap kullanıyorsanız, önce burayı tıklatın.
Aşağıdaki komutu yazın veya yapıştırın ve yürütmek için klavyenizdeki Enter tuşuna basın: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Komutun herhangi bir aşamada sıkışmış gibi görünmesi yaygın bir davranıştır. İşlem birkaç dakika sonra başarıyla tamamlanacaktır.
Sistem yansımanız bozuk veya bozuksa, Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi uygulaması Windows Update’e çevrimiçi olarak bağlanır. Taramayı tamamladıktan sonra hasarlı dosyaları indirip onaracaktır.
Windows’ta çalışmayan DISM nasıl düzeltilir
Bazı durumlarda, DISM’nin kendisini geri yüklemeniz gerekebilir. Bu, kötü amaçlı yazılım, sistem bozulması veya sahte bir Windows güncelleştirmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek nadir bir sorundur. Neyse ki, DISM’in işlevselliğini geri yüklemek göründüğü kadar zor değil. Aşağıdaki adımlar, DISM’yi anlık olarak tekrar kullanabilmeniz için süreç boyunca size rehberlik edecektir.
Yöntem 1. Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol edin
Sisteminizin iyi durumda olduğundan ve DISM’yi engelleyen herhangi bir tehdit olmadığından emin olmak için bilgisayarınızda virüs taraması yapmanızı öneririz.
Antivirüs seçimimiz: Avast Premium Security (5 Cihaz 2 Yıl)
Cihazınızı taramak için Windows’ta ücretsiz olarak kullanılabilen Windows Defender yerleşik uygulamasını kullanacağız. Cihazınızın sağlığının daha ayrıntılı bir değerlendirmesini almak için gerçek zamanlı koruma konusunda uzmanlaşmış bir üçüncü taraf programı satın almanızı öneririz.
Büyüteç simgesine tıklayarak görev çubuğunuzdaki arama çubuğunu açın. Windows + S klavye kısayoluyla da açabilirsiniz.
Windows Güvenliği yazın ve arama sonuçlarından başlatın.
Giriş ekranını veya sol taraftaki bölmedeki menüyü kullanarak Virüs ve Tehdit Koruması sekmesine geçin. Tarama Seçenekleri bağlantısına tıklayın.
Tam tarama seçeneğini belirleyin. Bu, hiçbir tehdidin gizlenemeyeceğinden emin olmak için tüm sürücülerinizdeki her bir dosyayı kontrol edecektir. Sisteminizde kaç dosya bulunduğuna bağlı olarak bu taramanın 1-2 saatten fazla sürebileceğini unutmayın.
Taramayı başlatmak için Şimdi tara düğmesine tıklayın. Bir tehdit algılanırsa, Windows bunu otomatik olarak karantinaya alır veya tamamen kaldırır. Tarama sonuçlarını daha sonra gözden geçirebilirsiniz.
Yöntem 2. Windows’u en son sürüme güncelleştirme
Sisteminizi güncellemek, DISM komutunun çalışmaması gibi sorunları kolayca çözebilir. İşte talimatlar. Aşağıdaki adımlar Windows 10 içindir, ancak Windows 8 ve Windows 11’in en son sürümü için de kullanılabilir.
Başlat menüsünü açmak için ekranınızın sol alt köşesindeki Windows simgesine tıklayın. Ayarlar’ı seçin veya Windows + I kısayolunu kullanın .
Güncelleme ve Güvenlik kutucuğuna tıklayın. Burası, Windows Update ayarlarınızın çoğunu bulabileceğiniz ve güncelleştirmeleri ne zaman alacağınızı seçebileceğiniz yerdir.
Varsayılan Windows Update sekmesinde kaldığınızdan emin olun. Güncelleştirmeleri denetle seçeneğine tıklayın ve Windows’un kullanılabilir güncelleştirmeleri bulmasını bekleyin. Herhangi bir güncelleştirmenin görüntülendiğini görürseniz, bunları görmek ve yüklemek için Tüm isteğe bağlı güncelleştirmeleri görüntüle bağlantısını tıklatın.
Windows yeni bir güncelleştirme bulduğunda, Yükle seçeneğine tıklayın . Windows’un gerekli güncelleştirmeleri karşıdan yükleyip uygulamasını bekleyin.
Yöntem 3. Windows Update bileşenlerini sıfırlama
Windows Update zaman zaman bozulabilir ve sıfırlama gerektirebilir. Bunu yaptıktan sonra, daha önce takılmış güncellemeleri sorunsuz bir şekilde yükleyebilirsiniz, bu da DISM komutunu onarmanıza yardımcı olabilir.
Arama çubuğunu açın (Windows + S klavye kısayolu) ve giriş kutusuna Komut İstemi yazın. Eşleşen arama sonucuna sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin.
Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) tarafından istendiğinde, uygulamanın yönetici izinleriyle başlatılmasına izin vermek için Evet’i tıklatın.
İlk olarak, cihazınızda çalışıyor olabilecek dört hizmeti durdurmanız gerekir. Bunu yapmak için, aşağıdaki komutları aşağıdaki sırayla girin, her satırdan sonra klavyenizdeki Enter tuşuna basın:
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
Ardından, iki sistem klasörünü yeniden adlandırmanız gerekir. Bunları yeniden adlandırmak, yeni klasör oluşturma sırasında bir şeylerin ters gitmesi durumunda bir yedek oluşturur. Önceki adıma benzer şekilde, şu komutları girdikten sonra Enter tuşuna basın:
ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.old
Son adım, daha önce kapattığınız tüm hizmetleri yeniden başlatmaktır. Bu, Komut İstemi’nden de yapılabilir, her komuttan sonra Enter tuşuna basmanız yeterlidir:
net start wuauserv
net start cryptSvc
net başlangıç bitleri
net start msiserver
Komut İstemi arabirimini kapatın. Değişikliklerin gerçekleşmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Kaynak: https://softwarekeep.com/blog/what-is-dism-command-tool-on-windows