Windows 11’i Desteklenmeyen Donanıma Yüklerseniz Ne Olur?
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yükleyebilir miyim?
Desteklenmeyen Donanıma
Windows 11, tüm bilgisayar donanım yapılandırmalarında desteklenmez. Microsoft, Windows işletim sistemlerini yükleme gereksinimlerinde zorunlu Güvenli Önyükleme ve TPM 2.0 gibi bazı değişiklikler yapmıştır. Bu nedenle Microsoft, Windows 11’i desteklenmeyen cihazlara yüklemenizi önermez. Bu nedenle, bu tür cihazların güncellemeleri alacağının garantisi yoktur.
Bunlar, Windows 11’i desteklenmeyen bilgisayarınıza yüklemeden önce aklınızda bulundurmanız gereken sonuçlardan bazılarıdır, çünkü hiç kimse cihazınıza veya verilerinize verilen herhangi bir hasardan sorumlu olmayacaktır. Ayrıca, bilgisayarınız bu gereksinimleri karşılamıyorsa, Windows 11’i yükleyebilirsiniz, ancak desteklenmeyecektir. Ayrıca birkaç yerleşik güvenlik önlemini ve denetimini atlamanız gerekebilir.
İçeri girelim ve Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklediğinizde tam olarak ne olduğunu öğrenelim.
Windows ve daha birçok ürün lisansları için websitemizdeki ürünlerimize bakabilirsiniz.
Windows 11 için hangi donanımlar desteklenir?
Windows 11, Microsoft’un en yeni İşletim sistemidir ve tüm bilgisayarları desteklemez.
Bilgisayarım Windows 11 gereksinimlerini karşılıyor mu?
Windows 11’i yüklemek için bilgisayarınızın aşağıdaki sistem ve donanım gereksinimlerinin tümünü karşılaması gerekir:
İki veya daha fazla çekirdeğe (SoC) sahip bir çip üzerinde uygun bir 64 bit işlemci veya sistemde 1 GHz veya daha hızlı
En az 4GB RAM gereklidir
En az 64GB depolama alanı gerekmektedir.
Renk kanalı başına 8 bit, yüksek çözünürlüklü (720p) ekran, 9″ veya daha büyük monitör
TPM 2.0, UEFI üretici yazılımı ve Güvenli Önyükleme özelliği
Bilgisayarınız bu gereksinimleri karşılamıyorsa, Windows 11’i resmi ve Microsoft onaylı bir şekilde yükleyemezsiniz. Bu, hataların, hataların ve beklenmeyen olayların şirketin sorumluluğunda olmayacağı anlamına gelir.
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yükleme
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklemeye çalışırsanız, beklenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sonuçlardan bazıları mavi ekranlar, sistem kararsızlığı ve hatta veri kaybını içerebilir. Ayrıca, güncelleştirmeleri sisteminiz için oluşturmadıkları için doğrudan Microsoft’tan da almazsınız.
Bu nedenle, işletim sistemini yüklemeye çalışmadan önce bilgisayarınızın Windows 11 gereksinimlerini karşıladığından emin olmanız önemlidir. Olmazsa, sorunlarla karşılaşabilirsiniz ve Windows 11’i yüklemeye çalışmadan önce verilerinizi yedeklemeniz gerekebilir.
Ancak bu, Microsoft’un en yeni işletim sistemini desteklenmeyen donanıma yüklemenin imkansız olduğu anlamına gelmez. Tek yapmanız gereken gereksinimleri atlamak, ardından Windows 11’e yükseltmek. Bu daha karmaşık bir süreçtir, ancak yapılabilir.
Bunu kendiniz yapmakta rahat değilseniz, bilgisayarınızı her zaman bir profesyonele götürebilirsiniz.
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yükleyebilir miyim?
Microsoft, Windows 11’i en düşük sistem gereksinimlerini karşılamayan bir bilgisayara yüklemenizi istemez.
Ancak, sizi de caydırmazlar. Bunun yerine, Microsoft, bir şeylerin ters gitmesi durumunda herhangi bir sorumluluğun yanı sıra sisteminize güncelleştirmeler sağlama taahhüdünü etkin bir şekilde ortadan kaldıran bir kullanıcı sözleşmesi hazırladı.
Microsoft’un açıklaması aşağıdakilerle başlar:
“Bu bilgisayar, Windows 11 çalıştırmak için minimum sistem gereksinimlerini karşılamıyor – bu gereksinimler daha güvenilir ve daha kaliteli bir deneyim sağlamaya yardımcı oluyor. Windows 11’in bu bilgisayara yüklenmesi önerilmez ve uyumluluk sorunlarına neden olabilir.”
Bir sonraki paragrafta, Windows 11’i desteklenmeyen bir cihaza yükledikten sonra sisteminiz için güncelleştirmeler ve destek ayrıntılı olarak açıklanmaktadır:
“Windows 11’i yüklemeye devam ederseniz, bilgisayarınız artık desteklenmeyecek ve güncelleştirmeleri alma hakkına sahip olmayacaktır. Uyumluluk eksikliği nedeniyle bilgisayarınızda oluşabilecek hasarlar üretici garantisi kapsamında değildir. Kabul Et’i seçerek, bu ifadeyi okuduğunuzu ve anladığınızı kabul etmiş olursunuz.”
Uyumsuz donanımda Windows 11’e yükseltmenin bilgisayarınıza zarar vermesi mümkün mü? Kesinlikle bu ifadeye ve anlaşmaya dayanan ayrı bir olasılık gibi görünüyor.
Windows 11’i Desteklenmeyen Donanım Bilgisayarlarına Yükleme
Desteklenmeyen donanıma sahip bir bilgisayarınız varsa yine de Windows 11’e yükseltebilirsiniz. Ancak bunu Windows Update’ten yapmazsınız. Bunun yerine, bazı güvenlik kısıtlamalarını atlamanız ve manuel olarak temiz bir kurulum veya yerinde yükseltme gerçekleştirmek için önyüklenebilir bir USB flash sürücü veya ISO dosyası kullanmanız gerekecektir.
Microsoft, Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklememeyi önerirken, boşluğu açık bıraktılar, ancak belgelerin hiçbir yerinde belirtilmedi ve destekleyemiyorlar. Microsoft, Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklemenin, kuruluşların Windows 11’i test etmesi için bir seçenek olduğunu söylüyor. Ancak herkes, sürücüler için sistem kararlılığı ve uyumluluğu konusunda herhangi bir garanti olmayacağını bilerek kendi riski altında Windows 11’e yükseltebilir.
Windows 11’i uyumsuz donanıma sahip bir bilgisayara yükleme adımlarını öğrenelim.
UYARI: Cihaz resmi olarak Windows 11 İşletim Sistemini desteklemediğinden, riskleri bilmediğiniz ve garantili kararlılık, uyumluluk ve güncellemeler alamayacağınızı anlamadığınız sürece bu geçici çözümü kullanmanız önerilmez.
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklemeden önce
TPM 2.0 ve Güvenli Önyüklemeyi Etkinleştirme
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yükleme yöntemlerine girmeden önce, bilgisayarınızın desteklenmediğini kontrol edin ve emin olun. Desteklenmiyor gibi görünen birçok yeni bilgisayarda genellikle yalnızca TPM 2.0 ve Güvenli Önyükleme desteği yoktur.
Çoğu durumda, bu iki PC özelliği kullanılabilir ancak varsayılan olarak devre dışıdır. Bu yüzden tek yapmanız gereken önce onları etkinleştirmek, ardından Windows 11’i yüklemeyi denemek.
Ancak BIOS’ta etkinleştirildikleri için bu özellikleri etkinleştirmeye çalışırken dikkatli olmanız gerekir. BIOS, üreticiden üreticiye farklılık gösterir.
TPM 2.0’ı ve çoğu bilgisayarda çalışması gereken güvenli önyükleme desteğini etkinleştirmenin genel yöntemi şudur:
Bilgisayarınızın BIOS’una erişin. Bunu, bilgisayar başlatılırken F10, F2, F12, F1 veya DEL tuşuna art arda basarak yapın. (Basmanız gereken tuş bilgisayar üreticisine bağlıdır). HP bilgisayar kullanıyorsanız F12 tuşunu kullanın.
Bios’a girdikten sonra güvenlik menüsüne gidin.
Hem TPM 2.0’ı hem de Güvenli Önyükleme’yi Güvenlik menüsü altında bulabilirsiniz. Bazı bilgisayarlarda, Güvenli Önyükleme Önyükleme menüsünün altında olabilir.
TPM 2.0’ı ve güvenli önyüklemeyi etkinleştirme
Etkinleştirildikten sonra BIOS’u kapatırken “Değişiklikleri kaydet ve çık” ı seçin. Bu, değişiklikleri uygulayacaktır.
Windows 11 ISO dosyasını indirin
Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklemek için burada kullanacağımız yöntemlerin çalışması için bir Windows 11 ISO dosyasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle, aşağıdaki yöntemleri takip etmek için Windows 11 ISO’yu indirmeniz gerekir. Bu, henüz Windows 11’i yüklemeyi denemediyseniz veya ISO’yu kullanmak yerine Windows 11 medya oluşturma aracını kullanarak önyüklenebilir bir sürücü oluşturduysanız geçerlidir.
Windows 11 ISO dosyalarını nasıl indirirsiniz?
Windows 11 ISO dosyasını Microsoft web sitesinden indirin.
Microsoft web sitesine gidin
Aşağı kaydırın ve Windows 11 Disk Görüntüsünü İndir (ISO) bölümünün altındaki İndir’e tıklayın.
İndirme bağlantısını almak için daha sonra Windows dilinizi seçmeniz gerekir.
Not: Bu seçenek, Windows 11’i yüklemek için önyüklenebilir bir yükleme medyası (USB flash sürücü, DVD vb.) oluşturmak veya bir sanal makine (ISO dosyası) oluşturmak isteyen kullanıcılar içindir.
Yöntem #1: Windows 11 donanım gereksinimleri denetimini atlamak için Kayıt Defterini Düzenle
Windows 11’e yükseltmek üzere en düşük sistem gereksinimlerini atlamak için şu adımları kullanın:
Windows Başlat’ı açın ve regedit’i arayın
Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açmak için en üstteki sonucu tıklatın ve aşağıdaki yola gidin: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup
MoSetup (klasör) tuşuna sağ tıklayın, ardından Yeni alt menüsünü seçin ve DWORD (32 bit) Değeri seçeneğini belirleyin.
AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU anahtarını adlandırın ve Enter tuşuna basın.
Ardından, yeni oluşturulan anahtarı çift tıklatın ve değerini 0 ile 1 arasında ayarlayın.
Bu adımları tamamladıktan sonra, Windows 11’i desteklenmeyen donanıma yüklemeye başlamak için bir ISO dosyası bağlayabilir veya bir USB ortamı bağlayabilirsiniz.
Yöntem #2: ISO dosyası ile desteklenmeyen donanımda Windows 11’e yükseltme
Minimum sistem gereksinimleri denetimlerini atlayarak ISO dosyası ile desteklenmeyen donanıma Windows 11’i yükleyebilirsiniz.
a# Windows 11 gereksinim denetimlerini atla
Windows 11’i yüklemek üzere minimum sistem gereksinimlerini atlamak için üçüncü taraf bir uygulama kullanırsınız:
GitHub MediaCreationTool.bat kullanın. Sağ üst köşedeki İndir düğmesine tıklayın.
Zip dosyasını PC’nize kaydedin.
Dosyaların bulunduğu klasöre gidin ve Tümünü ayıkla düğmesine tıklayın.
Gözat düğmesini tıklatın ve ayıklama konumunu seçin.
Şimdi, Klasör seç düğmesini ve ardından Çıkar düğmesine tıklayın.
Kullanılabilir klasörü açın (varsa).
Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update.cmd dosyasına sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini belirleyin.
Bu adımlar tamamlandıktan sonra, desteklenmeyen donanıma Windows 11 yüklemesine başlamak için bir ISO dosyası bağlayabilirsiniz.
b# ISO dosyasını kullanarak Windows 11’e yükseltme
Microsoft Destek web sitesini açın.
“Windows 11 Disk Görüntüsünü İndir (ISO)” bölümünün altında, Windows 11 seçeneğini belirleyin.
İndir düğmesini tıklatın.
Yükleme dilini seçin ve Onayla düğmesine tıklayın.
Windows 11 ISO dosyasını cihaza kaydetmek için İndir düğmesine tıklayın.
Şimdi, ISO dosyasına sağ tıklayın, Birlikte aç alt menüsünü ve ardından Windows Gezgini’ni seçin.
Sol gezinti bölmesinden takılı sürücüye tıklayın.
Windows 11 yükseltme işlemini başlatmak için Kurulum dosyasına çift tıklayın.
(İsteğe bağlı) Windows Kur’un güncelleştirmeleri karşıdan yükleme şeklini değiştir seçeneğini tıklatın.
Güncelleştirmeleri almanız istendiğinde, Şu anda değil seçeneğini belirleyin ve İleri’yi tıklatın, ardından koşulları kabul etmek için Kabul Et’i tıklatın.
Artık yüklemeye hazırsınız. Dosyalarınızı ve uygulamalarınızı korurken yükseltmek için Yükle düğmesine tıklayın.
Not: Ayrıca, Neyin saklanacağını değiştir seçeneğini ve Hiçbir şey seçeneğini belirleyerek temiz bir Windows 11 yüklemesini de seçebilirsiniz.
Kaynak: https://softwarekeep.com/blog/what-happens-if-you-install-windows-11-on-unsupported-hardware