Windows, Windows 10

Microsoft Windows 10 Kişisel İpuçları ve Püf Noktaları

Windows

Microsoft Windows 10 Kişisel İpuçları ve Püf Noktaları

Bilgisayarlarımız zaman geçtikçe daha da güçleniyor olsa da, Windows da daha fazla kaynak talep ediyor. Ve şimdiye kadar Windows, yavaşlık, hata ve genel olarak hoş olmayan bir deneyime neden olmadan sisteminizi çalıştırmak için daha fazla güç gerektiriyor. Neyse ki, bilgisayarınızda Windows’u hızlandırmak için yapabileceğiniz birçok şey var .

Bu çözümler, yavaşlıkla ilgili sorunları çözebilir ve tüm işletim sistemini denemek ve yeniden yüklemek zorunda kalmadan ve önemli verilerinizi, yazılımlarınızı ve daha fazlasını kaybetme riskini almadan Windows’u bilgisayarınızda kullanmayı kolaylaştırabilir.

Windows 10 sisteminizi hızlandırmak veya yavaş ve kullanımı zor hale gelme riskini ortadan kaldırmak için yapabileceğiniz bazı şeylere bir göz atalım.

Windows 10 ve daha birçok işletim sistemi için windows ürünlerimize bakabilirsiniz.

1. Başlangıç ​​yazılımını kapatın

Pek çok program ve yazılımın sisteminizle aynı anda başlaması nedeniyle bilgisayarınız yavaşlayabilir.

Bunun nedeni, sisteminizde yüklü olan bazı şeylerin güncellemeleri kontrol etmesi veya Windows yüklenir yüklenmez hemen başlaması ve sisteminizin arka planında çalışmasıdır, bu nedenle Windows’u yalnızca başlatılırken değil, daha sonra siz onu kullanırken yavaşlatır.

Yine de çoğu yazılımda bunu devre dışı bırakmak oldukça kolaydır ve herhangi bir üçüncü taraf yazılımı kullanmadan Windows 10’un kendisinden yapmak mümkündür.

Tek yapmanız gereken klavyenizdeki Ctrl + Shift + Esc tuşlarına aynı anda basarak Görev Yöneticisi’ne erişmek veya görev çubuğunuza sağ tıklayıp menüden Görev Yöneticisi’ni seçmek.

Varsayılan olarak, Görev Yöneticisi sisteminizde çalışmakta olan işlemleri görüntüler.

Ancak, Başlangıç ​​sekmesine geçerseniz, bilgisayarınızın yanında açılan tüm yazılımları ve bunların ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz  etki ne kadar yüksek olursa, sisteminizin tamamen açılması o kadar yavaş olur .

Burada bulabileceğiniz tüm yazılımları gözden geçirmeli ve bilgisayarınızla birlikte başlayıp başlamamalarını isteyip istemediğinize karar vermelisiniz.

Bazen, virüsten koruma yazılımı gibi bazı uygulamalar veya anında mesajlaşma programları veya yüklü yardımcı programlar gibi hızlı bir şekilde erişmek istediğiniz uygulamalar gibi bazı uygulamalar, sistemlerinizde başlatılacak şekilde etkin bırakılabilir.

Bir şeyi devre dışı bırakmak için adına sağ tıklayıp seçenekler listesinden Devre Dışı Bırak’ı seçebilirsiniz. Fikrinizi değiştirir ve tekrar etkinleştirmek isterseniz, tekrar sağ tıklayıp Etkinleştir’i seçebilirsiniz; bu, uygulamanın sisteminizle bir kez daha başlayacağı anlamına gelir.

2. Görsel efektleri ve animasyonları devre dışı bırakın

Her zaman olduğu gibi Windows 10, sistemi benzersiz ve çekici kılan ilginç görsel efektler ve animasyonlarla doludur.

Bir pencereyi simge durumuna küçülttüğünüzde veya kapattığınızda oynatılan animasyon veya başlat menüsünün tepsinizden yukarı doğru kayması gibi pürüzsüz ve bazen inceliklidirler.

Bunları fark etmeyebilirsiniz bile çünkü onlara o kadar aşina olursunuz ki zar zor fark edilir hale gelirsiniz.

Bununla birlikte, daha az güçlü sistemlerde çalışanlar için, bu animasyonlar sorunlara neden olabilir ve bir eylem gerçekleştirilmeden önce birkaç saniye beklemelerine neden olabilir, çünkü animasyonun oynatılabilmesi için yüklenmesi gerekir, bu da sistemlerine zarar verir.

Çok zorlayıcı olmasa da, bazı görsel efektler ve animasyonlar Windows’un düzgün çalışmasını zorlaştırabilir, bu da dalgalı ve yavaş performansa neden olabilir.

Bu sorun yeni bilgisayarlarda çok yaygın değildir. Yine de, eski özelliklere sahip bir makine çalıştırıyorsanız, bu ipucu kesinlikle Windows 10’un performansını hızlandırmada sizin için yararlı olabilir . Bu değişiklikler kolayca geri yüklenebilir, böylece PC’nizdeki yükü azaltmaya ve bazı efektleri ve animasyonları devre dışı bırakmaya çalışarak hiçbir şey kaybetmezsiniz.

  • Ekranınızın sol alt kısmındaki Windows logosuna sağ tıklayın ve sistem ayarlarını kolay ve hızlı bir şekilde açmak için Sistem seçeneğini seçin.
  • Gelişmiş Sistem Ayarları’na tıklayın. Göremiyorsanız pencerenin sol tarafındaki arama çubuğuna da yazıp oradan tıklayabilirsiniz. Cortana’yı açıp system.CPL yazıp ilk sonuca tıklayarak ve ardından Gelişmiş sekmesini seçerek de burada gezinebilirsiniz.
  • Bu pencerenin içinde, Performans yazan başlığı bulun ve altındaki kutuda, Performans Seçenekleri sekmesini açmak için Ayarlar düğmesine tıklayın.

Performans Seçenekleri sekmesinde, sisteminizi beğeninize göre daha iyi optimize etmek veya kullanıldığında bilgisayarınızın yüklediği yükü azaltmak için çok sayıda ayarı özelleştirebilirsiniz.

Varsayılan olarak, “Bilgisayarım için en iyisini Windows’un seçmesine izin ver” burada genellikle seçilidir, yani Windows sisteminizin bileşenlerine bakar ve hangi seçeneklerin açılıp kapatılacağına karar verir.

Ancak, Windows her şeyi kendi başına algılayamadığı ve bilgisayarınızdan çok fazla şey isteyen şeyleri açabileceği için bu sizin için en iyi seçenek olmayabilir.

Ayrıca, kullanıcıların işi hızlı bir şekilde tamamlamasına ve sistemi tercihlerinize göre kurmasına olanak tanıyan ön ayarlar olan “En iyi görünüm için ayarla” veya “En iyi performans için ayarla”yı da seçebilirsiniz.

Son seçenek Özel’dir. Bunu seçerek açılıp kapanmasını istediğiniz seçenekler arasında seçim yapabilir ve seçebilirsiniz. Yukarıda belirtilen animasyonları kapatmak için aşağıdaki kutuların işaretini kaldırın:

  • Pencerelerin içindeki denetimleri ve öğeleri canlandırı.
  • Küçültürken ve büyütürken pencereleri canlandırın.
  • Görev çubuğundaki animasyonlar Menüleri soldurun veya görünüme kaydırın.
  • Araç İpuçlarını soldurun veya görünüme kaydırın.
  • Tıkladıktan sonra menü öğelerini karartın.

Tabii ki, her şeyi kapatmak zorunda değilsiniz ve Windows 10’un görünümünü ve performansını değiştirmek için kesinlikle bu penceredeki diğer seçeneklere bir göz atmalısınız.

İşiniz bittiğinde, Uygula düğmesini ve ardından Tamam düğmesini tıklayın. Değişiklikleri hemen fark etmelisiniz. Ancak, her değişikliğin geçerli olması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

3. Bazı uygulamaları kaldırın

Uygulamalar bilgisayarınızı birden fazla şekilde yavaşlatabilir. Bazı uygulamalar, sisteminizi yavaşlatabilecek çok büyük miktarda disk alanı gerektirir, çünkü Windows üzerinde çalışmak ve önemli verileri depolamak için daha az alana sahiptir.

Yüklü uygulamalarınızı kontrol etmeyi ve hepsine ihtiyacınız olup olmadığını gözden geçirmeyi düşünmelisiniz. Bu aynı zamanda diğer uygulamalar tarafından bilginiz dışında yüklenen kötü amaçlı uygulamaların keşfedilmesine de yol açabilir, bunlardan kesinlikle kurtulmalısınız.

Ekranınızın sol alt kısmında bulunan Windows düğmesine sağ tıklayın ve Uygulamalar ve Özellikler’i seçin. Alternatif olarak, Cortana’ya “Program ekle veya kaldır” yazıp sekmeye de oldukça hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Burada, sisteminizde yüklü olan her uygulamanın bir listesini görebilirsiniz.

Bu uygulamaları gözden geçirmeli ve bilgisayarınızda kalması gereken bir şeyi kaldırmadığınızdan emin olmalısınız  önemli uygulamaları dikkatsizce kaldırmak hatalara ve komplikasyonlara yol açabilir.

Bir şeyi kaldırmanız gerekip gerekmediğinden emin değilseniz, bir uygulamanın ne için kullanıldığını ve potansiyel olarak bilgisayarınıza zarar verebilecek bir şey olup olmadığını öğrenmek için her zaman web’de arama yapabilirsiniz.

Bir uygulamayı kaldırmak için üzerine tıklayın ve Kaldır seçeneğini seçin. Bu, yazılımı cihazınızdan kaldırma adımlarında size yol göstermesi gereken uygulamanın kaldırma sihirbazını açacaktır.

Bir uygulamanın tüm izlerini sildiğinizden emin olmak istiyorsanız, CCleaner veya GeekUninstaller gibi güvenilir ve ücretsiz üçüncü taraf yazılımların yanı sıra CrystalIDEA Uninstall Tool, ChemTable Soft Organizer ve Revo Uninstaller Pro gibi ücretli uygulamaları kullanabilirsiniz.

4. Disk Temizleme yardımcı programını çalıştırın

Sabit diskinizde büyük miktarda alan talep edebilecek tek şey programlar değildir. Zaman geçtikçe, Windows 10 sonunda, çoğu zaman birden çok gigabayt büyüklüğünde olan devasa bir veri kitaplığı oluşturur.

Bununla birlikte, çok az işe yarar veya hiç kullanılmaz ve çok daha verimli bir şekilde yeniden inşa edilebilir.

Bu veriler, sabit sürücünüzdeki okuma ve yazma işlemlerini yavaşlatabilir, bu nedenle, Microsoft’un Windows 10’un her bir kopyasına dahil ettiği Disk Temizleme adı verilen araçla arada bir temizlemeniz önerilir.

Ekranınızın sol alt kısmında bulunan Windows logosuna sağ tıklayın ve menüden Dosya Gezgini seçeneğine tıklayın.

Alternatif olarak, klavyenizdeki Windows + E tuşlarına basarak veya görev çubuğunuzda bulunan Dosya Gezgini kısayoluna tıklayarak Dosya Gezgini’ne erişebilirsiniz bu simge bir klasöre benzer.

Pencerenin sol tarafında, Bu PC’ye tıklayın. Burada, bilgisayarınızda bulunan veya bilgisayarınıza bağlı her sürücüyü ve aygıtı bulabilirsiniz. Sürücülere odaklanacağız. Temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin ve üzerine sağ tıklayın, ardından açılır menüden Özellikler’i seçin.

Özellikler penceresinde, sürücülerinizle ilgili, örneğin talep edilen ve boş alan, sürücü türü ve diğer bazı seçenekler gibi yararlı bilgiler görmelisiniz. Kapasite başlığının yakınında, Disk Temizleme yazan bir düğme görmelisiniz.

İşlemi başlatmak için düğmeye tıklayın. İlk olarak, Windows bir şeyleri gözden geçirecek ve hesaplayacaktır; ardından, hangi dosyaları silmek istediğinizi seçebilir ve Disk Temizleme’nin başlamasını isteyebilirsiniz.

Bu işlem uzun sürebilir ve çalıştırılması birçok kaynak gerektirir, bu nedenle Disk Temizleme çalışırken bilgisayarınızdan ayrılmanız önerilir.

5. Sürücünüzü optimize edin ve birleştirin

Disk Temizleme’yi çalıştırdıktan sonra, kesinlikle Microsoft tarafından sağlanan ve Windows’un performansını artırmanıza olanak tanıyan başka bir yardımcı programı kullanmalısınız.

Dosyalarınız sabit sürücünüzde parçalanırsa ki bu genellikle bilgisayarınızı uzun süre kullandıktan sonra olur – sisteminizin performansı çok hızlı bir şekilde kötüleşebilir. Windows 10’u hızlandırmak için sürücünüzü birleştirmenizi sağlayan aracı çalıştırmanız önerilir.

Bu süreç oldukça uzundur ve çalışırken bilgisayarınızı kullanmamalısınız, bu nedenle sisteminizin dosyalarını yeniden düzenlemesi ve sabit sürücünüzde yeniden bir düzen oluşturması için uygun bir zaman seçtiğinizden emin olun.

Her şeyden önce, Disk Temizleme yardımcı programını bulabileceğiniz aynı yere gitmeniz gerekir. Talimatlar için önceki noktaya bakın.

Optimize etmek ve birleştirmek istediğiniz sürücü için Sabit Sürücü Özelliklerini açtıktan sonra, Genel yerine Araçlar sekmesini seçmeniz gerekir. Buradan, süreci başlatmak için Optimize Et düğmesine tıklamanız yeterlidir.

Buradayken, sabit sürücünüzdeki hataları tarayabilen ve tespit edebilen “Hata denetimi” işlevini de çalıştırmak isteyebilirsiniz. Sonuçta, kontrol edene kadar sürücülerinizin arızalı olup olmadığını asla bilemezsiniz.

6. Arka plan uygulamaları

Başlangıçta kendi kendine çalışan uygulamalar gibi, bazı uygulamalar da sisteminizin arka planında çalışır.

Bu, kaynakları gerektirir ve Windows’u ciddi şekilde yavaşlatabilir, bu nedenle, herhangi bir kullanım bulmadığınız uygulamaları gözden geçirmeniz ve devre dışı bırakmanız önerilir.

Ekranınızın sol alt kısmındaki Windows simgesine tıklayın ve Ayarlar düğmesini seçin (simge bir dişli olmalıdır.)

Burada, uygulamalarla ve cihazınızda yapabilecekleriyle ilgili birçok ayarın bulunduğu sekmeye gitmek için Gizlilik’e tıklayın. Pencerenin sol tarafında, Uygulama izinlerini görene kadar kaydırın ve altında Arka plan uygulamaları’nı seçin.

Burada, belirli uygulamaların sizin tarafınızdan kullanılmasa bile arka planda veri almasını ve göndermesini kapatabilirsiniz, bu da artık sisteminizden ek kaynaklar gerektirmeyecekleri anlamına gelir.

7. Kayıt hatalarını kontrol edin ve onarın

Kayıt defteri, sisteminizdeki tüm yapılandırmaların depolandığı yerdir.

Bu veritabanı, sisteminize yüklenen ve sisteminizden kaldırılan birçok uygulama, değiştirilen ayarlar vb.

Bu, sisteminizin yavaşlamasına neden olur ve kayıt defteri düzenli olarak temizlenip bakımı yapılmazsa daha sonra daha büyük sorunlara yol açabilir.

Ne yazık ki, Microsoft bunun için entegre bir araç sağlamıyor; ancak, birçok kişi işi oldukça hızlı bir şekilde halletmek için ücretsiz CCleaner uygulamasını kullanır.

8. Güç seçeneklerinizi değiştirin

Bazen bilginiz olmadan Windows’u Güç tasarrufu planı gibi sisteminizin performansını sınırlayan bir güç planında çalıştırıyor olabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarlarda, bu kesinlikle pil ömründen tasarruf sağlayabilecek kullanışlı bir araçtır.

Yine de, bu sizi sınırlamıyorsa, bu planı kullanmamanız ve bunun yerine başka bir şeye geçmeniz önemle tavsiye edilir, çünkü bir PC kullanıyor olsanız veya dizüstü bilgisayarınızı zaten bir prize takmış olsanız bile tek yaptığı pil ömründen tasarruf etmeye çalışmaktır. .

Ekranınızın sol alt kısmında bulunan Windows logosuna sağ tıklayın ve menüden Güç Seçenekleri seçeneğini seçin. Alternatif olarak, Windows menüsü, Ayarlar, Sistem’i açıp son olarak Güç ve uyku’yu seçerek burada kendiniz gezinebilirsiniz.

İlgili ayarlar başlığı altında, Ek güç ayarları’na tıklayın. Bu, cihazınızın kullandığı mevcut planı görebileceğiniz ve başka bir şeyle değiştirebileceğiniz Kontrol Panelini açacaktır.

Aralarından seçim yapmanız gereken iki plan, Dengeli ve Yüksek performanstır. İhtiyaçlarınızın düzgün bir şekilde karşılandığından emin olmak için bu planları beğeninize göre özelleştirebilirsiniz.

9. Şansınız yok mu? Windows 10’u yeniden yüklemeyi deneyin

Bu son seçenek olmalıdır, ancak yukarıdaki ipuçlarından hiçbiri sisteminizin performansını iyileştirmediyse, Windows 10’u cihazınıza yeniden yüklemeyi denemelisiniz. kendisi hatalara neden olmuş olabilir ve sıfırdan başlamanıza izin verir, böylece sisteminizi kullanırken sisteminizde oluşmuş olabilecek olası hataları ortadan kaldırır.

Şans eseri, Windows 10’u yeniden yüklemek , bilgisayar kullanma konusunda gerçekten deneyimli olmayan kişiler için bile kolay bir iştir.

Her şeyden önce, ekranınızın sol alt kısmındaki Windows logosuna tıklayarak Ayarlarınıza (dişli simgesi) gidin, ardından Güncelleme ve Güvenlik’i seçin.

Burada, pencerenin sol tarafına bakın ve menüden Kurtarma’yı seçin. Yeniden yüklemeyi başlatmak için Başlayın’a tıklayın.

Merak etme; Windows, kişisel dosyalarınızı saklamak isteyip istemediğinizi seçmenize izin verir.

Bunları tutmak tamamen temiz bir sistem sağlamasa da, sorunların büyük çoğunluğu genellikle yeniden yükleme işlemi tamamlandıktan sonra yepyeni bir yükleme olacak olan Windows’un kendisinden kaynaklanır.

Bu, sistem donanımınız, Windows güncellemeleri ve hatta sürücü kurulumları gibi birçok faktöre bağlı olarak genellikle bir ila beş saat arasında sürer.

Kaynak: https://softwarekeep.com/blog/microsoft-windows-10-my-personal-tips-and-tricks-for-tuning-your-system-better

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir