Windows

Geleneksel Antivirüs vs EDR: EDR Antivirüs Farkı

Geleneksel Antivirüs vs EDR: EDR Antivirüs Farkı

Geleneksel Antivirüs ve EDR (Endpoint Detection and Response) siber güvenlik çözümleri

Antivirüs yazılımı uzun yıllardır iş dünyasında temel bir unsur olmuştur. Bununla birlikte, tehditlerdeki ve siber saldırılardaki artışla birlikte, giderek daha fazla işletme, birincil savunma hattı olarak uç nokta algılama ve müdahale (EDR) yazılımına yöneliyor. Neden?

EDR çözümleri, geleneksel antivirüs programlarının veya eski AV’nin sunmadığı birçok avantaj ve özelliğe sahiptir.

Peki, geleneksel antivirüs araçları ile EDR arasındaki fark nedir? Antivirüs çözümleri ile EDR’yi nasıl ayırt edebilirim? Ve işletmeniz hangisini kullanmalı?

Bu blogda, antivirüs çözümleri ile EDR siber güvenlik çözümleri arasındaki farka, EDR çözümlerinin avantajlarına ve EDR araçlarının geleneksel antivirüse göre puan aldığı alanlara bir göz atacağız.

Virüsten koruma programı nedir?

Virüsten koruma programı, kötü amaçlı yazılımlardan korumak için bir bilgisayara veya sunucuya yüklenen bir yazılımdır. AV programları, gelen dosyalar ve e-postalar gibi tanımlanmış tehditleri kötü amaçlı yazılım belirtileri açısından tarayarak ve ardından virüslü dosyaları karantinaya alarak veya silerek çalışır. AV programları, tüm sistemi düzenli olarak yeni enfeksiyonlara karşı tarayacak şekilde de ayarlanabilir.

Eski antivirüs çözümleri nasıl çalışır:

Dosyaları tarar ve imza tabanlı algılama kullanır, yalnızca bilinen tehditleri tanır.

Bilinen tehditleri tespit etmek için zamanlanmış veya düzenli tehdit avını veya korunan cihazların taranmasını içerebilir

Temel virüslerin (solucanlar, truva atları, kötü amaçlı yazılımlar, reklam yazılımları, casus yazılımlar vb.) temizlenmesinde etkilidir

Eski antivirüs programları, olası kötü amaçlı siteler hakkında uyarılar sağlar

EDR nedir ve ne işe yarar?

İlk olarak, uç nokta nedir?

Uç noktalar arasında mobil cihazlar, dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, sunucular ve BT ağına herhangi bir giriş noktası bulunur. Bir kuruluşun ağına bağlı hemen hemen her şey bir uç nokta olarak kabul edilmelidir.

Birden çok uç noktaya sahip olmak, kuruluşlar için bir güvenlik riskidir. Herhangi bir yerden çalışmak veya giriş için birden fazla cihaz kullanmak, erişim uç noktaları eklemek anlamına gelir, bu da saldırganların bir kuruluşun BT ağına daha fazla şekilde girmesine ve ihlaller ve veri kaybı için daha fazla fırsata yol açmasına neden olur. Ancak bu kaçınılmaz olduğundan, uç nokta korumasını ve güvenliğini artırmak önemlidir.

Bir kuruluşun uç noktaları arttıkça, cihazları ve kullanıcıları korumak için daha gelişmiş adımlar atmak gerekli hale gelir. Uç nokta korumasının gerekli olduğu ve EDR’nin devreye girdiği yer burasıdır.

EDR güvenlik sistemi, siber tehditleri tanımlamak ve durdurmak için bir ağdaki cihazlar üzerinde görünürlük ve kontrol sağlayan bir güvenlik yazılımı türüdür.

EDR çözümleri, her bilgisayarın uç noktasındaki etkinliği sürekli izleyerek ve ardından uç nokta güvenliğini kanıtlama olarak da bilinen şüpheli davranışları işaretleyerek çalışır. Bu, bilgisayarı veya sunucuyu gelişmiş tehditlere karşı korumayı içerir.

EDR çözümleri ayrıca keşfedilen kötü amaçlı yazılım enfeksiyonlarını ve aktif tehditleri hızlı bir şekilde içerme ve düzeltme yeteneği sağlar.

EDR Nasıl Çalışır?

EDR sistemleri aşağıdaki şekillerde çalışır:

EDR aracısını yükleme
Aktiviteleri birbirine bağlamak için davranış analizi
Kötü amaçlı etkinlikleri algılama ve bildirme
EDR algoritmaları ihlal edilen uç noktaları tanımlar
EDR, veri noktalarını dar kategorilere ayırır
Analistler değişiklikleri ve bilgileri gözden geçirir

Özetle, EDR güvenlik sistemleri aşağıdakileri yapabilir:

EDR, bilinmeyen ve ortaya çıkan tehditler, kötü amaçlı davranışlar ve geleneksel antivirüs çözümleri tarafından kolayca tanınmayan veya tanımlanamayan tehditler dahil olmak üzere gerçek zamanlı izleme ve algılama tehditlerini içerir.

EDR, kötü amaçlı yazılımları tanımlamak ve bilinmeyen tehditleri tespit etmek için davranış analizine dayanır.

Veri toplama ve analizi, tehdit modellerini belirler ve kuruluşları uyarır

Adli tıp yetenekleri, bir güvenlik olayı sırasında neler olduğunu belirlemede yardımcı olabilir

EDR sistemleri, kullanıcının sistemini bozmadan bir dosyanın güvenliğini sağlamak için korumalı alanı kullanarak şüpheli veya virüslü öğeleri algılar, izole eder ve karantinaya alır.

EDR, belirli ağ, siber ve çevre tehditlerinin otomatik olarak düzeltilmesini veya sınır dışı edilmesini içerebilir.

EDR’ler daha iyi analitik araçlardır

EDR vs Antivirüs çözümleri Farklılıklar

EDR çözümlerinin işlevleri ile antivirüs çözümleri veya eski AV programları arasında hafif bir örtüşme vardır.

ntivirüs ve EDR arasındaki en büyük fark, EDR’nin her uç noktadaki etkinliğin sürekli izlenmesini sağlarken, AV çözümlerinin yalnızca yeni bir dosya veya e-posta alındığında kötü amaçlı yazılımları taramasıdır. Bu, EDR’nin kötü amaçlı yazılım daha önce görülmemiş olsa bile siber tehditleri ve kötü amaçlı etkinlikleri tespit edebileceği anlamına gelirken, AV programları yalnızca bilinen kötü amaçlı yazılım imzalarını algılayabilir.

Bir diğer önemli fark, bir EDR çözümünün keşfedilen kötü amaçlı yazılım enfeksiyonlarını hızlı bir şekilde içerme ve düzeltme yeteneği sağlamasıdır. Öte yandan, bir virüsten koruma yazılımı yalnızca virüslü dosyaları karantinaya alabilir veya silebilir. Bu kritik bir farktır, çünkü EDR çözümleriyle işletmeler, virüsten koruma yazılımını gizlice geçmeyi başaran kötü amaçlı yazılımlardan veya bilinmeyen tehditlerden hızla kurtulabilir.

Özetle, EDR’ler ve antivirüs araçları arasındaki temel farklar şunlardır:

EDR çözümleri davranış tabanlıdır. Bu, bilinmeyen ve modern tehditleri bile tanıdıkları anlamına gelir. Antivirüs büyük ölçüde imza tabanlıdır, bu nedenle siber tehditleri ele alırken yalnızca sistem tarafından bilinen kötü amaçlı yazılımları tanır.

Veri toplama ve analizi, yapay zeka aracılığıyla EDR ile gerçek zamanlı olarak gerçekleşir. Bu, güvenlik ekiplerine sistem durumu ve uç nokta koruması hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlar. Aksine, birçok virüsten koruma yazılımı bunun yerine gösterimler planlar.

EDR, yapay zeka tarafından desteklenen AV korumasına kıyasla tehdit tespiti için gelişmiş adli tıp yeteneklerine sahiptir.

EDR, potansiyel tehditleri araştırmak ve bir saldırı kontrolden çıkmadan önce tüm sistemi korumak için uç nokta yalıtımı gibi otomatik yanıtlar kullanır. Antivirüs, yalnızca sisteme bir tehdit sızdıktan sonra harekete geçer.

EDR’lerin eski ve yeni tehditlerle mücadelede günümüzün tercih edilen teknolojisi olmasının yanı sıra saldırıları durdurmanın ve bir kuruluşun BT ağındaki tüm uç noktaları korumanın nedenleri bunlardır.

Antivirüs vs. EDR: İhtiyaçlarınız için en iyisi hangisi

Bu sorunun cevabı, işletmenizin özel ihtiyaçlarına bağlıdır. Yalnızca bilgisayarınızı veya sunucunuzu bilinen kötü amaçlı yazılımlardan korumakla ilgileniyorsanız, ihtiyacınız olan tek şey bir virüsten koruma programı olabilir. Ancak, gelişmiş tehditler de dahil olmak üzere her türlü siber soruna karşı mümkün olan en iyi korumaya sahip olmak istiyorsanız, EDR çözümü daha iyi bir kurumsal uç nokta güvenlik çözümüdür.

Kuruluşunuzun hassas bilgilerini kötü aktörlerden korumak için, kurumsal güvenlik stratejinizin bir parçası olarak hem virüsten koruma hem de EDR güvenlik araçlarına ihtiyacınız olabilir. Aslında, birçok EDR çözümü, ekstra bir güvenlik önlemi olarak pişirilmiş geleneksel bir antivirüs çözümü bileşeni ile birlikte gelir.

Uzun vadede, iki çözümü Yönetilen Algılama ve Yanıt çözümü gibi tek bir çözüm altında birleştirmek en iyisidir ve kuruluşunuz için gelişmiş bir güvenlik stratejisi sağlar. Her sistemin etkinliğini tanımlamak için merkezi bir veritabanı kullanabilirsiniz.

EDR çözümlerinin avantajları

Bugün, sürekli genişleyen dijital ağlar nedeniyle, EDR sistemleri tüm işletmeler için olmazsa olmaz hale gelmiştir. Modern EDR sistemleri, işletmelerin dijital çevresini gelişen kurumsal güvenlik tehditlerinden ve siber sorunlardan korur.

Bir kuruluşta EDR sistemi kullanmanın temel faydaları şunlardır:

Kapsamlı koruma

EDR çözümleri, kötü amaçlı işlemler, polimorfik kötü amaçlı yazılımlar, potansiyel saldırılar hakkında kapsamlı ve yüksek kaliteli adli tıp verileri toplamak için makine öğrenimini kullanır. Bir ağın dijital çevresinin tüm uç noktalarını hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak sürekli olarak izlerler. Sistem, gelişmiş koruma ile sonuçlanan soruşturmaları ve olay yanıtını kolaylaştıran kapsamlı veriler toplar.

Veriler, tehditlerin algılanması için uç noktalarda toplanır ve depolanır. Güvenlik analistlerine, işletmeleri siber aktörlerden korumak için daha iyi stratejiler hazırlamalarına yardımcı olmak için bir ağın anormallikleri ve güvenlik açıkları hakkında derinlemesine bilgi ve anlayış sağlarlar.

Tüm Uç Nokta Tehditlerinin Algılanması

EDR güvenlik sistemlerini kullanmanın en büyük avantajlarından biri, makine öğrenimi yoluyla tüm uç nokta tehditlerini tespit etme yetenekleridir. Güvenlik ekiplerine işletmenin tüm dijital çevre uç noktalarında görünürlük sağlar. Bu nedenle, yeterli güvenlik ve ek koruma sağlamada geleneksel antivirüs çözümlerinden veya diğer araçlardan üstündürler. EDR, BT ekiplerinin saldırıların doğasını daha iyi anlamalarına ve uygun yanıtları hazırlamalarına yardımcı olabilir.

Gerçek Zamanlı Yanıt Sağlar

EDR çözümleri, farklı potansiyel tehditlere karşı çalışan süreçler hakkında gerçek zamanlı yanıtlar sağlar. Bir analist, potansiyel saldırıları ve tehditleri ağda geliştikçe görebilir ve gerçek zamanlı olarak izleyebilir. Bu çok kullanışlıdır ve ağ için kritik hale gelmeden önce saldırıyı ilk aşamalarında kesebilir. Bir EDR çözümü, ağdaki şüpheli ve yetkisiz etkinlikler hakkında veri toplar ve tehdidin temel nedenine ulaşarak daha iyi bir yanıt verebilir. Bu, geleneksel antivirüs programlarından gelen imza tabanlı yanıttan daha iyidir.

Uyumluluk ve Entegrasyon

EDR sistemleri bugün son derece gelişmiş, uyumlu ve diğer güvenlik araçlarıyla daha iyi entegre edilmiştir. Bu entegre yaklaşım, ağları potansiyel siber tehditlerden ve saldırılardan daha iyi koruyan merkezi olmayan bir güvenlik sistemi sağlar. Analistlerin ağ ve uç nokta güvenliği ile ilgili verileri ilişkilendirmesine olanak tanır. Bu, siber suçluların ağlara ve sistemlere sızmak için kullandıkları teknikleri ve davranışları daha iyi anlamalarını sağlar.

Kaynak: https://softwarekeep.com/blog/antivirus-vs-edr-antivirus-difference

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir